Menu Close

La XXIII edició de l’Aplec de la Salut commemorarà el 65è aniversari de la recuperació del Ball de la Soca

Una festa organitzada per Calaix de Sastre el proper 10 de juny i que s’engega amb el clàssic repic de campanes i la pregària a la Catedral de Sant Llorenç. El repic serà a càrrec de la Colla de Campaners de la Seu de Sant Llorenç a les 9h.

Des d’aquest lloc engegaríem la sortida de la Mare de Déu de la Salut cap a la seva ermita, acompanyats dels trabucaires. Hi haurà actuacions de diferents colles i corals de Sant Feliu i justa allà s’ha organitzat una exposició dins l’ermita que porta per nom “Esbart Sant Feliu: 7 dècades dansant” i el clàssic Ball de la Soca. Cal recordar que enguany fa 65 anys que es va ballar per primer cop el Ball de la Soca a càrrec de l’Esbart Sant Feliu, després de la seva recuperació.

A les 10.30, la plaça de l’Ermita serà l’escenari d’hissada de la bandera catalana i on es farà el pregó, a càrrec de Lluís Monfort Pavia,  mocador d’honor de la Festa de Tardor 2018 i membre de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat.

Participació de colles i corals de Sant Feliu de Llobregat

Tot just després, hi haurà les actuacions de diferents colles i corals de Sant Feliu de Llobregat i una exposició dins l’ermita que porta per nom “Esbart Sant Feliu: 7 dècades dansant”.

La missa solemne tindrà lloc a les 12h, presidida pel Mossèn Anton Roca i cantada pel cor parroquial. Just després, l’Agrupació Cultural Folklòrica ballarà el Ball de la Soca, ball tradicional propi de Sant Feliu i la Cobla Contemporània amenitzarà la ballada de sardanes. A les 16h es farà la tradicional rifa del xai.

 

Ball de la Soca, propi de Sant Feliu de Llobregat

El Ball de la Soca de Sant Feliu de Llobregat era ballat per la gent del poble cada any per l’aplec de Ntra Senyora de la Salut. La Salut de Sant Feliu de Llobregat es va edificar l’any 1749 sobre una ermita medieval. l el ball se l’anomena “de la soca” pel fet que es ballava al voltant de la soca d’un arbre.

El seu origen és desconegut i la data en què es balla per primera vegada, també. Però la qüestió és que aquest ball tradicional es balla cada dilluns de la 2a Pasqua.

El ball l’executen diverses parelles que evolucionen amb el vestit típic al voltant de la gran soca, que és al mig. Els homes duen uns bastons a les mans que fan picar contra la soca. Hom creu que aquest era un ball de fertilitat, que dansaven els solters i solteres de Sant Feliu, amb l’esperança que la soca, i les evolucions del ball, els ajudaria a trobar company d’amors.