Menu Close

El 28 d’agost, Sant Feliu té una cita amb la festa de Sancti Felicis: 1017 anys de la primera referència escrita de la vila

 

 

Una edició més, Calaix de Sastre torna a organitzar la festa de Sancti Felicis, la celebració del 1017è aniversari de la primera referència escrita del nom de Sant Feliu. Es tracta d’una jornada molt especial, perquè també se celebrarà l’11è aniversari de la nostra entitat.

Concurs Fabulas Igni

Com ja és tradicional, la festa medieval de Sancti Felicis s’organitza als Jardins del Palau Falguera on hi haurà, a partir de les 11 del matí, tallers, jocs, tir amb arc, actuacions especials i recollirem els dibuixos que els nens ens faran per participar en la II edició del concurs literari Fabulas Igni, on els avis de Sant Feliu esciuen vivències personals i els nens escullen una d’aquestes vivències i les dibuixen. Els premis als guanyadors s’impartiran durant la propera celebració de la Castanyada.

La passada edició de la festa medieval va ser visitada per prop de 2.000 persones.

Presència humana a la vila des de la prehistòria

Està documentada la presència humana dins del terme des de la prehistòria, tal com ho demostren les restes materials paleolítics a Can Albareda i del neolític, a la cova de l’or o dels encantats, al vessant sud del Puig d’Olorda. També es trobaren restes ibèriques i romanes en diferents indrets com les Grases o la plaça de la Vila. En temps dels romans i durant part de l’Edat Mitjana Sant Feliu es deia Ticiano, Tiano o Micano. Però el topònim Sant Feliu no apareix de forma escrita fins a l’any 1002 en què és recollit com a Sancti Felicis, en un document dipositat al monestir de Sant Cugat del Vallès. L’origen d’aquesta denominació era l’existència d’una ermita dedicada a aquest sant.

Trobem la primera referència escrita amb el nom de la vila el 28 d’Agost de l’any 1002, enguany farà 1017 anys. Aquell dia, en el Monestir de Sant Cugat, sis germanes van fer una donació de terres que havien rebut en herència, on es trobava la petita capella dedicada a Sant Feliu, Sancti Felicis pel nom en llatí que s’utilitzava a l’època. Aquelles terres al voltant de la ribera del riu Llobregat que estaven habitades per petits nuclis de camperols, per primera vegada reben el nom de Sancti Felicis en el cartulari del Monestir de Sant Cugat.

Des de llavors en els paratges descrits  com “unes terres de casa i corral” es van començar a formar nuclis de població més grans on van viure senyories, tant nobles com eclesiàstiques, que formaven part del Comtat de Barcelona i la vila va anar creixent fins a formar el Sant Feliu que coneixem avui. És per aquest motiu que cada 28 d’Agost des de fa 5 anys se celebra el que podem considerar com la fundació de la ciutat de Sant Feliu.

Per a més informació, podeu entrar a:
Twitter: @calaixsastresf
www.facebook.com/calaixdesastresantfeliu/
www.calaixdesastresantfeliu.cat