Menu Close

Calaix de Sastre organitza la 22a edició de l’Aplec de la Salut com a activitat de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

Aquest dilluns 21 de maig Sant Feliu de Llobregat serà l’escenari de la 22a edició de l’Aplec de la Salut. Enguany la cita té dos novetats importants. La primera és que l’Aplec de Sant Feliu ha estat acceptat per la Generalitat de Catalunya com un dels actes a destacar dintre de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Per altra banda, l’Aplec de la Salut també podria en breu ser catalogat com a Festa d’Interès Cultural, una festa social, cultural i religiosa que l’entitat Calaix de Sastre ha documentat des des dels últims anys dels segle XIX. Tot i que les primeres referències escrites d’excursions a l’ermita daten del segle XVII, l’Aplec com a tal es va iniciar quan es va entronitzar la verge, al 1940.  

El gran repic de les campanes i la pregària tindrà lloc a la Catedral de Sant Llorenç a les 9h i a càrrec de la Colla de Campaners de la Seu de Sant Llorenç. La sortida festiva serà a les 9.30h i a les 10.30h, i tindrà com a pregoneres  a Teresa Canut i  a Maria Teresa Olivé, de la colla del Banyetes

Els gegants de l’ACF, els tabalers Els Tronats, els Castellers de Sant Feliu i el cor de l’Ateneu amenitzaran la plaça exterior de l’ermita de la Salut, situada a la Riera de la Salut, a Collserola, juntament amb la presència de La Mula, figura del bestiari festiu  de foc més estimada pels més menuts, i la colla del Tonet i la Fada Natura, de l’Associació Cultural Folklòrica. I durant tot el dia, s’ha organitzat una exposició en homenatge al Bisbe Joan Carrera titulada “Un ara mateix… per sempre”.

Exposició homenatge al bisbe Carrera
El bisbe Carrera va passar tota la seva infantesa a Sant Feliu de Llobregat, va ser molt actiu creant grups de defensa dels drets humans i va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació catalans. Va ser bisbe titular d’Algesires i auxiliar de Barcelona. En Joan Carrera va oficiar l’eucaristia de l’Aplec de 2003 i l’any 2008 va morir als 78 anys. El passat 12 de maig es va fer una missa homenatge a la catedral de Sant Llorenç on es va inaugurar aquesta exposició, que serà trasllada excepcionalment el dilluns de Pentecosta a l’ermita de la Salut.

Missa solemne i Ball de la Soca

Després de la missa oficiada pel Mossèn Josep Maria Domingo, rector de la catedral i vicari episcopal, a les 12 del migdia, s’iniciarà el Ball de la Soca a les 13h, l’únic ball genuí conservat de Sant Feliu de Llobregat, que serà ballat per l’Esbart titular de l’Agrupació Cultural Folklòrica a la plaça de l’Ermita. Després del ball hi haurà la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Contemporània SantFeliu.

A les 16h hores es farà la tradicional rifa del xai i l’entrada de la Mare de Déu de la Salut a l’ermita acompanyada del Cant de la Salve Regina.

Una mica d’història
Sant Feliu de Llobregat viu, cada dilluns de Segona Pasqua, una celebració festiva que té lloc a l’ermita de la Salut, situada al parc de Collserola. Un dels actes més destacats de la festa és l’extraordinari Ball de la Soca, efectuat al voltant d’una gran soca d’arbre.

La veneració per a la Mare de Deú de la Salut arrenca a l’Edat Mitjana i és comuna a diverses poblacions catalanes. A Sant Feliu de Llobregat, la llegenda explica que la imatge de la Mare de Déu de la Salut va ser trobada per una cabra d’un ramat propietat d’una rica família de Sarrià, Can Través. Dia si, dia també, la cabra furgava amb les potes en un mateix punt, al costat d’un gran arbre. El cabrer va cavar la terra en aquell punt exacte i va trobar la imatge. La troballa va ser considerada excepcional i s’hi va erigir un santuari, l’origen de l’ermita actual. 

Anys més tard, en plena època de fam i misèria, els habitants de Sant Feliu s’encomanaren a la Mare de Déu perquè els ajudés a tirar endavant. I així succeí. Des d’aleshores, els de Sant Feliu pugen una vegada l’any santuari dedicat a la Salut, construït al segle XVIII, en agraïment. 

Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la “Pedra dels Fills”, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota aquella dona que s’hi asseia.

Per a més informació sobre la celebració: www.festes.org

Informació sobre l’entitat:

www.calaixdesastresantfeliu.cat