Menu Close

El proper diumenge 3 de juny: Catifa de Flors per a la festivitat del Corpus

 

 

 

El proper dia 3 de juny, Calaix de Sastre organitza la tradicional catifa de flors dintre dels actes del Corpus a Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d’un acte  que coincideix amb el Dia de l’Associacionisme Cultural, DASC 2018, i que està emmarcat en els actes de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Es farà a la plaça de la Vila amb materials diversos i amb l’ajuda de tothom. Durant el cap de setmana passat, Calaix de Sastre s’ha traslladat a la població de Corró d’Avall per recollir les serradures tenyides amb les quals es farà la catifa del Corpus 2018 de Sant Feliu. Aquesta acció s’ha fet, un any més, gràcies a la col·laboració de l’Agrupació Santa Eulàlia de Corró d’Avall.

Ens vols ajudar? Envia’ns un correu@calaixdesastresantfeliu.cat

 

Temàtica de la catifa i l’Ou com balla

 

Un any més, l’associació cultural Calaix de Sastre i la Parròquia de Sant Llorenç organitzen aquesta jornada durant la qual la ciutadania podrà participar a partir de les 13 h en la confecció popular de catifa de flors a la plaça de la Vila. Per la tarda, a les 19 h, es farà una missa solemne a la Catedral de Sant Llorenç. A continuació, tindrà lloc la processó, que sortirà de la Catedral per la porta principal i passarà per diversos carrers de l’entorn fins arribar a la plaça de la Vila.

VÍDEO DE L’OU COM BALLA

També per commemorar la festivitat del Corpus, des del dijous 31 de maig i fins al diumenge 3 de juny, el petit claustre de la Catedral (ubicat al passatge Penedès) acollirà el tradicional l’Ou com balla‘, activitat que també impulsen Calaix de Sastre i la Parròquia de Sant Llorenç. 

Dilluns 28 de maig Calaix de Sastre va començar el muntatge i el dimecres 30 de maig els Amics de les Roses decoren la font.

 

Els diferents motius de la catifa es dediquen a efemèrides locals i efemèrides catalanes. Enguany coincideix amb el dia del DASC, per tant també se li dedicarà un fragment.

Els diferents dibuixos recordaran:

  • 25 anys Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat
  • 25 anys Titelles del conte del Drac de Sant Feliu de Llobregat (espectacle creat per l’Estenendor Teatre)
  • 90 anys de la primera exposició Nacional de Roses de Sant Feliu de Llobregat, i 60ª edició de l’Exposició
  • 100 anys de presència Carmelites a Sant Feliu de Llobregat
  • 10 anys de Calaix de Sastre
  • Any Europeu del Patrimoni Cultural
  • Any Pompeu Fabra
  • Any Aureli Capmany

Una mica d’història
Tant l’origen com el significat de l’ou com balla, la manifestació més popular de la festa de Corpus a Barcelona, són difícils d’explicar. El ritual apareix documentat per primera vegada al 1440 als llibres de contes de l’obreria de la Seu. Hi ha una anotació que parla de les despeses per arranjar la capella per la diada de Corpus i, a més, s’hi registra el cost d’una partida d’ous per al brollador. La festivitat de Corpus és una festa de l’Església Catòlica que venera l’eucaristia. Se celebra el dijous de l’octava després de Pentecosta.