Menu Close

28 d’Agost Festa de Sancti Felicis en honor a la primera referència de Sant Feliu al 1002

Calaix de Sastre commemora aquella data, 1015 anys després, organitzant diverses activitats teatralitzades per a tota la família en un ambient festiu i lúdic.

Es podrà gaudir durant tot el dia de tallers, actuacions, balls, jocs per a totes les edats i per primera vegada amb un mercat medieval que comptarà amb 25 paradesEnguany s’amplia l’horari i el nombre d’activitats per a què la festa tingui la proposta més amplia vista mai.

 
 
La data de la primera referència escrita a la població serà el fil conductor de totes les activitats i per tant la festa tindrà un accent medieval. Les activitats no pararan durant tot el dia entre les 11:00h del matí i el començament de la botifarrada popular a les 21h. N’hi haurà per totes les edats i gustos. Obre la diada el Mercat amb parades artesanals d’embotits, formatges, garapinyades, caramels, cuir, minerals, bijuteria, fusta, joguines, encens i pa. També hi haurà jocs medievals, tallers de l’època tant al matí com a la tarda, tir amb arc, actuació de música tradicional, danses, viatge per la història de Sant Feliu i per acabar l’esmentada botifarrada medieval amb actuació de Samarkand Tribal.

 

 

 

 

Història dels orígens de Sant Feliu de Llobregat

Està documentada la presència humana dins del terme des de la prehistòria, tal com ho demostren les restes materials paleolítics a Can Albareda i del neolític, a la cova de l’or o dels encantats, al vessant sud del Puig d’Olorda. També es trobaren restes ibèriques i romanes en diferents indrets com les Grases o la plaça de la Vila. En temps dels romans i durant part de l’Edat Mitjana Sant Feliu es deia Ticiano, Tiano o Micano. Però el topònim Sant Feliu no apareix de forma escrita fins a l’any 1002 en què és recollit com a Sancti Felicis, en un document dipositat al monestir de Sant Cugat del Vallès. L’origen d’aquesta denominació era l’existència d’una ermita dedicada a aquest sant.

Trobem la primera referència escrita amb el nom de la vila el 28 d’Agost de l’any 1002, enguany farà 1015 anys. Aquell dia, en el Monestir de Sant Cugat, sis germanes van fer una donació de terres que havien rebut en herència, on es trobava la petita capella dedicada a Sant Feliu, Sancti Felicis pel nom en llatí que s’utilitzava a l’època. Aquelles terres al voltant de la ribera del riu Llobregat que estaven habitades per petits nuclis de camperols, per primera vegada reben el nom de Sancti Felicis en el cartulari del Monestir de Sant Cugat. Des de llavors en els paratges descrits  com “unes terres de casa i corral” es van començar a formar nuclis de població més grans on van viure senyories, tant nobles com eclesiàstiques, que formaven part del Comtat de Barcelona i la vila va anar creixent fins a formar el Sant Feliu que coneixem avui. És per aquest motiu que cada 28 d’Agost des de fa 5 anys se celebra el que podem considerar com la fundació de la ciutat de Sant Feliu. 

Per a més informació, podeu entrar a:
Twitter: @calaixsastresf
www.facebook.com/calaixdesastresantfeliu/
www.calaixdesastresantfeliu.cat