Menu Close

Per la tardor celebrem la Castanyada i el Correllengua: llengua cultura i llibertat a Sant Feliu

 

Per la tardor celebrem la Castanyada i el Correllengua: llengua cultura i llibertat a Sant Feliu

A casa nostra el temps de tardor és sinònim dels dies que s’escurcen, els bolets, les fulles que cauen dels arbres i els panellets, moniatos i castanyes de la Castanyada. A Calaix de Sastre celebrem un any més aquesta festa popular a Sant Feliu de Llobregat. Com cada any, la festa se suma dins la programació de les activitats del Correllengua 2017. Del 31 d’octubre fins al 7 de novembre els carrers de la vila els omplirem d’activitats culturals per a tots els públics, des dels infants, als adults de la família, amb la voluntat de difondre d’una manera festiva, lúdica, transversal i integradora el patrimoni cultural i lingüistic català.

Com no podia ser d’altra manera, hi haurà castanyes torrades el 31 d’octubre i el 1 de novembre a la Plaça de la Vila però a més a més durant aquest 5 dies tindrem espectacles musicals, narració de contes, la presentació del llibre Honor de poble poble, de l’escriptor Jordi Romeu, a més d’exposicions i sessions de cinema en català. Moltes de les activitats giraran entorn de la figura de Lola Anglada, considerada la primera il·lustradora professional catalana,  figura a qui està dedicat el Correllengua d’enguany.

Qui va ser Lola Anglada?

Nascuda a Barcelona el 1892, la seva obra és recordada sobretot pels seus contes il·lustrats com En Peret, Margarida, i especialment El més petit de tots, exemple de la lluita per les llibertats dels pobles i símbol de la resistència antifeixista. Lola Anglada va ser una ferma defensora de la democràcia amb un profund sentiment d’estima per Catalunya, tant que, una vegada es va acabar la guerra i malgrat el risc a què s’exposava, va preferir quedar-se al seu país abans que exiliar-se, fet que va marcar definitivament la seva carrera com a il·lustradora.

Per la seva trajectòria, des de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, se li ha dedicat l’edició 2017 del Correllengua. Aquest moviment treballa per a la difusió, l’ús i la promoció de la cultura popular a les terres de parla catalana des de l’any 1996. Fent una aposta lúdica, festiva i participativa, les activitats del Correllengua s’estenen des de la Catalunya Nord fins a València i a les illes Balears, vertebren el territori amb el pas de la flama de la llengua i el manifest reivindicatiu del Correllengua.