Menu Close

VI Sancti Felicis

Sancti Felicis

El 2017 hem commemorat el 1015è aniversari de la primera referència escrita del nom de Sant Feliu amb la festa medieval Sancti Felicis. Enguany la gran novetat és que ho hem celebrat durant tot el dia des de les 11h del matí amb mercat medieval i diverses activitats amb un final ben espectacular amb malabars de foc.

Dilluns 28 d’agost van passar centenars de persones pels jardins del Palau Falguera fent un viatge al passat, alguns fins i tot vestit completament amb indumentària medieval. 

Jocs, tallers, tir amb arc, danses, música, ball i història per celebrar la festa d’aniversari del nom de la nostra ciutat.

Des de les 11h del matí parades artesanals d’embotits, formatges, garapinyades, caramels, cuir, minerals, bijuteria, fusta, joguines, encens, pa faran ambient als jardins per donar pas a tallers de marqueteria, paper, escuts, vitralls… i així anar celebrant l’aniversari més que mil·lenari de la ciutat.

Descarrega’t el cartell 2017 

 Àlbum de fotos VI Sancti Felicis

 

Història dels orígens de Sant Feliu de Llobregat

Està documentada la presència humana dins del terme des de la prehistòria, tal com ho demostren les restes materials paleolítics a Can Albareda i del neolític, a la cova de l’or o dels encantats, al vessant sud del Puig d’Olorda. També es trobaren restes ibèriques i romanes en diferents indrets com les Grases o la plaça de la Vila. En temps dels romans i durant part de l’Edat Mitjana Sant Feliu es deia Ticiano, Tiano o Micano. Però el topònim Sant Feliu no apareix de forma escrita fins a l’any 1002 en què és recollit com a Sancti Felicis, en un document dipositat al monestir de Sant Cugat del Vallès. L’origen d’aquesta denominació era l’existència d’una ermita dedicada a aquest sant.

Trobem la primera referència escrita amb el nom de la vila el 28 d’Agost de l’any 1002, enguany farà 1015 anys. Aquell dia, en el Monestir de Sant Cugat, sis germanes van fer una donació de terres que havien rebut en herència, on es trobava la petita capella dedicada a Sant Feliu, Sancti Felicis pel nom en llatí que s’utilitzava a l’època. Aquelles terres al voltant de la ribera del riu Llobregat que estaven habitades per petits nuclis de camperols, per primera vegada reben el nom de Sancti Felicis en el cartulari del Monestir de Sant Cugat. Des de llavors en els paratges descrits  com “unes terres de casa i corral” es van començar a formar nuclis de població més grans on van viure senyories, tant nobles com eclesiàstiques, que formaven part del Comtat de Barcelona i la vila va anar creixent fins a formar el Sant Feliu que coneixem avui. És per aquest motiu que cada 28 d’Agost des de fa 5 anys se celebra el que podem considerar com la fundació de la ciutat de Sant Feliu. 

 

Cartell Sancti Felicis 2017