Menu Close

Calaix de Sastre organitza el 21è Aplec de la Salut dilluns 5 de juny

Ja tenim el programa del XXIè Aplec de la Salut el proper 5 de juny Sant Feliu de Llobregat. El gran repic de les campanes i la pregària tindrà lloc a la Catedral de Sant Llorenç a les 9h a càrrec de la Colla de Campaners de la Seu de Sant Llorenç. La sortida festiva serà a les 9.30h amb els Trabucaires de Sant Llorenç i a les 10.30h, en Marc Udina i Duran, responsable de patrimoni de l’ACF i director de l’esbart Sant Feliu, serà el pregoner d’aquesta edició de l’Aplec. Les colles i corals de a ciutat confirmades i que col·laboren en aquesta edició són els gegants de l’ACF, el gegant Tonet i la Fada Natura, els tabalers Els Tronats, els Castellers de Sant Feliu, el cor de l’Ateneu i el cor de la Unió Coral.

Marc Udina Duran balla cada any el Ball de la Soca, l’únic ball genuí de Sant Feliu recuperat. El Ball de la Soca de l’Aplec de la Salut tindrà lloc el dia 5 de juny a les 13h, justament després de la missa solemne que es farà a les 12h i oficiarà el bisbe de Sant Feliu Mn. Agustí Cortés Soriano, i serà ballat per l’Esbart titular de l’Agrupació Cultural Folklòrica a la plaça de l’Ermita de la Salut. Després del ball hi haurà la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Contemporània.

LINK DE L’APLEC DE LA SALUT

Després de la rifa del xai, tindrà lloc l’entrada de la Mare de Déu de la Salut a l’Ermita, amb el cant de la Salve Regina. 

Una mica d’història
Sant Feliu de Llobregat viu, cada dilluns de Pentecosta (o Pasqua Granada), una celebració festiva que té lloc a l’ermita de la Salut, situada al parc de Collserola. Un dels actes més destacats de la festa és l’extraordinari Ball de la Soca, efectuat al voltant d’una gran soca d’arbre.

La veneració per a la Mare de Deú de la Salut arrenca a l’Edat Mitjana i és comuna a diverses poblacions catalanes. A Sant Feliu de Llobregat, la llegenda explica que la imatge de la Mare de Déu de la Salut va ser trobada per una cabra d’un ramat propietat d’una rica família de Sarrià, Can Través. Dia si, dia també, la cabra furgava amb les potes en un mateix punt, al costat d’un gran arbre. El cabrer va cavar la terra en aquell punt exacte i va trobar la imatge. La troballa va ser considerada excepcional i s’hi va erigir un santuari, l’origen de l’ermita actual. 

Anys més tard, en plena època de fam i misèria, els habitants de Sant Feliu s’encomanaren a la Mare de Déu perquè els ajudés a tirar endavant. I així succeí. Des d’aleshores, els de Sant Feliu pugen una vegada l’any santuari dedicat a la Salut, construït al segle XVIII, en agraïment. 

Segons Joan Amades, a la part exterior del santuari hi ha la “Pedra dels Fills”, una pedra sagrada que feia de seient i que, estranyament, permetia ser mare a tota aquella dona que s’hi asseia.

Per a més informació: www.festes.org i  http://www.lasalut.net/